حفظ لغت انگلیسی

9 روش یادگیری لغات انگلیسی که زبانتان را متحول میکند

 

 

لغات و کلمات، پایه‌ و اساس هر زبانی هستند. شما بدون یادگیری لغات یک زبان، نه می‌توانید مکالمه کنید و نه می‌توانید به مکاتبه بپردازید. زبان انگلیسی هم از این قاعده مستثنی نیست و شما برای این که بتوانید مهارت‌های مختلف خود مثل مکالمه، نوشتار و… را تقویت کنید، نیاز است که دایره‌ی لغات مناسبی داشته باشید.

گفته ‌می‌شود که بین چهارصد هزار تا یک میلیون کلمه در زبان انگلیسی وجود دارد که طبیعتا امکان یادگیری همه‌ی این لغات وجود ندارد. اما واقعا شما نیاز نیست که تمامی لغات زبان انگلیسی را بلد باشید. یک فردی که در قلب نیویورک به دنیا می‌آید هم تمامی لغات زبان انگلیسی را بلد نیست. طبق تحقیقات متخصصان، یک فرد بومی‌زبان دایره‌ی لغاتی بین 1۲۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰ کلمه دارد. اگر شما هم می‌خواهید به خوبی انگلیسی را صحبت کنید، بایستی تا جایی که می‌توانید لغات پرکاربرد زبان انگلیسی را یاد بگیرید.

در ادامه روش‌هایی را برای‌تان آموزش دادیم که بتوانید با کمک آن‌ها، دایره‌ی لغات خود را تا حد خوبی تقویت کنید.

۱- بهترین روش مرور لغات انگلیسی

بهترین روش مرور لغات انگلیسی تکرار فاصله‌دار (spaced repetition) لغات است. اما چقدر فاصله بین هر تکرار لغت بایستی وجود داشته باشد؟ خیلی خلاصه و ساده بخواهیم توضیح دهیم فواصل زمانی مطلوب به صورت زیر خواهد بود.

  • تکرار اول: همان روز اول

یعنی اگر واژه‌‌ی انگلیسی جدیدی را امروز مشاهده کردید که می‌خواهید یادش بگیرید، آن را همان روز، ترجیحاً هنگام شب قبل از خواب مرور کنید. زیرا زمان قبل از خواب بهترین زمان برای یادآوری مجدد مطالبی است که به شدت فرّار هستند.

  • تکرار دوم: ۷ روز بعد از تکرار اول
  • تکرار سوم: ۱۶ روز بعد از تکرار دوم
  • تکرار چهارم: ۳۵ روز بعد از تکرار سوم

البته زمان‌های فوق برای حالتی است که وقتی لغت را تکرار میکنید، لغت با موفقیت در خاطرتان مانده باشد. اگر موقع تکرار، لغت را کامل از یاد برده باشید، بایستی از قدم اول شروع کنید.

لغات انگلیسی

روزانه چند لغت انگلیسی یاد بگیریم؟

توصیه می شود که روزانه حدودا ۱۰ لغت یاد بگیرید. توجه کنید که فرایند یادگیری لغات انگلیسی فرایندی زمان‌بر است و نیاز به تکرار و مرور مرتب دارد. اگر روزانه بیش از ۱۰ لغت جدید بخواهید یاد بگیرید، در بلند مدت لغات زیادی برای مرور جمع می‌شود که به احتمال زیاد از پس یادگیری آنها بر نمی‌آیید و منصرف می‌شوید. همچنین دقت کنید که اگر واقعا اهتمام داشته باشید که روزی ۱۰ لغت جدید یاد بگیرید، بعد از یکسال شما نزدیک به ۳۵۰۰ لغت جدید یاد گرفته اید که واقعا برای مکالمه و ارتباط با دیگران به زبان انگلیسی کفایت می‌کند.

2- در یادگیری لغات انگلیسی حرفه‌ای شو!

نوشتن

یک دفتر یا دفترچه را برای خودت انتخاب و آن را به یک مرجع برای یادگیری لغات زبان انگلیسی تبدیل کن. سعی داشته باش همیشه آن را همراهت داشته باشی تا هر لحظه که بیکار بودی و یا وقت اضافه داشتی، بتوانی لغاتت را مرور کنی. هر لغات جدیدی را که پیدا می‌کنی در داخل یک جمله وارد آن کن. به طور مثال به جای نوشتن “angry” بنویس “I was angry last night”. اما فقط به خود لغت و جمله اکتفا نکن و مترادف‌های لغات را هم در داخل آن بنویس. به طور مثال اگر می‌خواهی معنی کلمه‌ی “angry” را بنویسی، هم معنی‌های دیگر آن مانند “Furious” را هم بنویس

۳- از کتاب‌های سطح‌بندی شده و صوتی استفاده کنید

اگر از ما بپرسید که بهترین روش یادگیری لغات زبان انگلیسی چیست؛ بدون وقفه خواهیم گفت که یادگیری با کتاب‌های سطح‌بندی شده! کتاب‌ها و داستان‌های سطح‌بندی شده یکی از بهترین روش‌ها برای تقویت لغات زبان انگلیسی هستند. زیرا این نوع کتاب‌ها بر اساس سطح‌بندیِ استاندارد، طوری ایجاد شده‌اند که نه برایتان به حدی سخت باشد که چیزی از آن‌ها یاد نگیرید، نه به حدی آسان باشد که همه‌ی لغاتی که در داخلش به کار برده شده را بلد باشید. از دیگر ویژگی‌های مطالعه‌ی کتاب‌های سطح‌بندی شده می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • یادگیری کاربرد واقعی لغات در قالب داستان
  • یادگیری افعال، کلمات اضافه و… که همراه لغت می‌آیند
  • یادگیری سریع لغات
  • و…

به خاطر دلایلی که در بالا ذکر شد، انتخاب یک کتاب سطح‌بندی شده می‌تواند یک انتخاب بدون ریسک و مطمئن برای یادگیری لغات زبان انگلیسی باشد

یکی دیگر از روش‌های جذاب یادگیری واژگان انگلیسی، گوش دادن به کتاب‌های صوتی است که البته خود داستان‌های سطح‌بندی شده اکثرا به همراه صوت هستند. شما با گوش دادن به کتاب‌های صوتی می‌توانید علاوه بر این که لغات جدیدی را یاد بگیرید، مهارت لیسنینگ خود را نیز تقویت کنید.

writing

4- لغات را به تنهایی یاد نگیرید

بهترین توصیه‌ای که می‌توانیم برایتان داشته باشیم این است که لغات را هیچ موقع به تنهایی یاد نگیرید و آن‌ها را ترجیحا به صورت گروهی یاد بگیرید. در واقع منظور ما یادگیری لغات با کالوکیشن‌ها است. کالوکیشن‌ها (یا هم‌آیند به فارسی) ترکیبی از واژگان است که بیشتر با همدیگر به کار می‌روند. شما با یادگیری کالوکیشن‌ها خواهید توانست کاربرد آن لغت را هم یاد بگیرید. به همین خاطر موقع مکالمه انگلیسی، دیگر برای پشت هم چیدن جملات به فکر فرو نخواهید رفت و به آسانی کلمات را از گنجینه‌ی ذهن‌تان بیرون خواهید کشید. در کنار این مورد، شما با یادگیری کالوکیشن‌ها شکل صحیح به کار بردن کلمات را هم یاد می‌گیرید. به طور مثال عبارت “Play skiing” عبارت اشتباهی از لحاظ گرامری است و باید به جایش از عبارت “Go skiing” استفاده کرد.

همچنین برای یادگیری اصطلاحات پرکاربرد انگلیسی نیز برنامه داشته باشید. زیرا بدون این‌که با اصطلاحات انگلیسی آشنایی داشته باشید، نمی‌توانید هم ارتباط خوبی را با افراد بومی‌زبان برقرار کنید و هم صحبت‌های آن‌ها ممکن است برای‌تان گنگ باشد.

اگر لغت‌های اصطلاحات و ضرب المثل‌های انگلیسی را به تنهایی معنی کنید، نمی‌توانید مفهوم آن را بفهمید. به طور مثال اصطلاح “Call it a day” را اگر کلمه به کلمه معنی کنیم با جمله‌ی «آن را یک روز بنامیم» مواجه می‌شویم. در حالی که این اصطلاح به معنای «دست از کاری کشیدن» است!

۵- کلمات را زنجیروار یاد بگیرید

ذهن انسان به صورت طبیعی اطلاعات را زنجیروار به هم مرتبط و متصل می‌کند تا مطالب را بهتر یاد بگیرد. بنابراین می‌توانیم از این قابلیت ذهن استفاده کنیم تا کلمات انگلیسی را بهتر یاد بگیریم. فرض کنید میخواهیم کلمه‌ی abandon را یاد بگیریم. اولین چیزی که به ذهن می‌رسد این است که دیکشنری انگلیسی به فارسی یا مترجم گوگل را باز کنیم و این کلمه را ترجمه کنیم. اما این کار توصیه نمی‌شود. به جای آن، این کلمه را به صورت زنجیروار با استفاده از قدم‌های زیر یاد بگیرید. توجه بفرمایید که هرچه تعداد اتصالات و زنجیره‌ها بیشتر باشد، کلمه بهتر در ذهن شما جای می‌گید.

زنجیره‌ی اول: جستجوی عکس مرتبط با لغت در گوگل

به جای مترجم گوگل، قسمت جستجوی عکس گوگل را باز کنید و کلمه‌ی abandon را جستجو کنید.

احتمالا عکس‌هایی مشابه این عکس در جستجو می‌بینید و اولین زنجیره در ذهن شما تشکیل می‌شود: «حیوان خانگی که به نظر می‌رسد توسط صاحبش رها شده».

ترک کردن

زنجیره‌ی دوم: جستجوی لغت در دیکشنری

باز هم تاکید میکنم منظور دیکشنری انگلیسی به فارسی نیست. یکی از بهترین دیکشنری‌های انگلیسی به انگلیسی و مناسب برای زبان‌آموزان لانگمن است. زیرا شامل مثال‌های ساده، به همراه صوت مثال، جهت تقویت مهارت شنیداری است.

در این دیکشنری ابتدا معنی انگلیسی به انگلیسی لغت را مطالعه بفرمایید.

Abandon: to leave someone, especially someone you are responsible for.

سپس چند مثال برای این کلمه بخوانید و گوش دهید.

مثال:

How could she abandon her own child?

این هم زنجیره‌ی دوم.

زنجیره‌ی سوم: چک کردن مترادف‌ها

چک کردن لغات مترادف از جمله بهترین کارها برای تکمیل زنجیره‌ی یادگیری شما است. زیرا معمولا در لغات مترادف لغات ساده‌ای وجود دارد که شما آنها را از قبل می‌دانید و از طریق آن‌ها ذهن شما می‌تواند اتصالات مورد نیاز برای یادگیری لغت جدید را بسازد.

زنجیره‌ی چهارم: تصویرسازی ذهنی

پس از اینکه سه زنجیره‌ی قبلی را به خوبی پیش رفتیم دیگر بایستی درک مناسبی از لغت انگلیسی مورد نظر خودمان پیدا کرده باشیم. حالا زمان آن رسیده که یک تصویر ذهنی از آن لغت پیدا کنیم و آن تصویر را برای خودمان بلند بلند بخوانیم. مثلا همین لغت abandon را در نظر بگیرید. یک فضای خیالی یا واقعی در نظر بگیرید و از لغت abandon در آن شرایط استفاده کنید.

flashcard

6- از فلش کارت‌ها استفاده کنید.

 

خیلی‌ها از نوت‌بوک و لیست‌های لغت برای یادگیری لغات انگلیسی استفاده می‌کنند. این روش مناسب نیست. چرا که همانطور که بالاتر گفتیم، ذهن ما استاد متصل کردن و مرتبط کردن اطلاعات به یکدیگر است. آنجا توضیح دادیم که از این قابلیت ذهنی چطور به درستی استفاده کنیم. اما استفاده از نوت‌بوک باعث می‌شود که این قابلیت ذهن نتیجه‌ی عکس دهد. چرا که ذهن به صورت ناخودآگاه لغات پشت سر هم را به هم وصل میکند و باعث می‌شود که این لغات را صرفا در کنار هم یاد بگیرید. اما در شرایط واقعی این لغات کنار هم نیستند و آنجا است که متوجه می‌شوید که اشتباه بزرگی مرتکب شدید. برای جلوگیری از این اتفاق، استفاده از فلش کارت‌ها پیشنهاد می‌شود. زیرا از این طریق، لغات به صورت رندم و اتفاقی یادآوری می‌شود و آن حالت ارتباط پشت سر هم که برای یادگیری مضر است اتفاق نمی‌افتد.

یکی از روش‌های استفاده از فلش کارت‌ها این است که لایتنر دستی بسازید. به این صورت که کلمات را همراه با معنی‌شان روی کاغذ یا فلش کارت بنویسید و آن را داخل جعبه لایتنر بگذارید. به کمک این روش می‌توانید لغات زبان انگلیسی را مرور کرده و یاد بگیرید. اما ساخت لایتنر دستی معایبی دارد که در زیر به آن‌ها اشاره کردیم:

  • ساخت فلش‌کارت‌ها به صورت دستی ممکن است که وقت‌گیر باشد. به همین خاطر بایستی مطمئن شوید که وقت کافی را برای این کار دارید.
  • فلش کارت‌ها بزرگ هستند و نمی‌توانید همیشه آن‌ها را در کنارتان داشته باشید. به همین خاطر ممکن هست مرور مرتب آن‌ها امکان پذیر نباشد.
  • فلش کارت‌ها ممکن است گم شوند.
  • ممکن است ترتیب فلش‌کارت‌ها را داخل جعبه لایتنر دستی قاطی کنید.

البته امروزه دیگر نیاز نیست که لغات را بر روی فلش کارت‌ها بنویسید. چون روش‌های دیجیتال بهتری نسبت به روش‌های سنتی وجود دارد. کافیست از اپلیکیشن‌هایی که در این حوزه فعالیت می‌کنند استفاده نمایید.

 

۷- استفاده کن یا از دستش بده (use it or lose it)

 

یک ضرب المثل انگلیسی هست که می‌گوید «استفاده کن یا از دستش بده.» این ضرب المثل برای یادگیری لغات انگلیسی هم کاملا صادق است. اگر از لغاتی که یاد می‌گیریم استفاده نکنیم، قطعا از دستشان می‌دهیم و از یادمان می‌رود.

خوب حال به چه صورت از کلمات جدیدی که یاد می‌گیریم استفاده کنیم؟

نوشتن داستان تخیلی

همان طور که در مقاله نوشتن داستان به انگلیسی به طور کامل نگارش یک داستان حرفه‌ای را بهتان آموزش دادیم، نوشتن به زبان انگلیسی روش مناسبی برای گنجاندن لغات جدید در دایره لغات فعال انگلیسی شما است. به طور مثال شما می‌توانید با ۱۰ کلمه‌ای که امروز یاد گرفتید، یک داستان تخیلی بنویسید. اصلا نیازی نیست که داستان واقعی و باورپذیر به نظر برسد. بنابراین از خلاقیت و قوه‌ی تخیل خود استفاده کنید. اگر می‌ترسید که اشتباه بنویسید، اشکالی ندارد. چون ضرب المثلی در انگلیسی وجود دارد که می‌گوید “fake it until you make it”. یعنی «آنقدر اشتباه کن تا آخرش به چیزی که میخواهی برسی».

داستان نویسی

البته ابزارهایی مثل وب‌سایت گرامرلی نیز وجود دارند که می‌توانید از آن برای تصحیح اشتباهات خود استفاده کنید. به این ‌صورت هم لغات را یاد می‌گیرید و هم نوشتار انگلیسی شما تقویت می‌گردد.

استفاده از لغات در مکالمه انگلیسی

سعی کنید که از لغات جدیدی که یاد می‌گیرید، به نحوی در مکالمات روزمره‌ی انگلیسی خود استفاده کنید. البته این روش احتمالا برای افرادی که بالاتر از سطح مبتدی هستند کاربرد داشته باشد. چون در این سطح، شما به حدی رسیده‌اید که بتوانید با دایره لغاتی که از قبل دارید و با استفاده از لغات جدید، به مکالمه بپردازید. اما اگر سطح‌تان مبتدی است، بایستی از روش تقلید استفاده کنید. یعنی لغات جدید خود را از زبان یک انگلیسی زبان بشنوید و هر طور که او صحبت میکند، شما نیز تقلید کنید.

درضمن میتوانید پارتنر مکالمه هم‌ سطح خود پیدا کرده و مکالمه زبان انگلیسی را با پارتنر خود تمرین کنید. در حال حاضر وسایل ارتباط جمعی مثل واتساپ، اینستاگرام و تلگرام باعث شده ارتباط با افراد از همیشه راحت‌تر باشد. بنابراین سعی کنید خجالت را کنار گذاشته و هر چه سریع‌تر یک پارتنر پیدا کنید. تالار زبانشناس یکی از مکان‌هایی است که افرادی مثل شما برای یافتن پارتنر هم‌سطح خود آگهی می‌زنند.

وبلاگ نویسی

اوایل دهه ۸۰ در ایران، اوج دوران بلاگ نویسی بود. زمانی که اکثر افراد آشنا به اینترنت، به کمک سایت‌هایی مثل بلاگ‌فا، یک بلاگ شخصی برای خود داشتند و از آن برای انتشار اطلاعات مورد علاقه‌شان استفاده می‌کردند. در حال حاضر شاید بلاگ نویسی برای‌تان عجیب به نظر برسد اما این کار را اگر به انگلیسی انجام دهید، فواید زیادی دارد که یکی از آن‌ها تثبیت لغات انگلیسی در ذهن شما است. طبیعی است که هر چقدر بیشتر از یک کلمه استفاده کنید، احتمال این که بعدا آن لغت را به فراموشی بسپارید کم‌تر می‌شود. در کنار این مورد، غول مهارت‌های زبان انگلیسی یعنی مهارت نوشتاری شما نیز تقویت می‌شود.

movie

9- یادگیری لغات انگلیسی با انیمیشن، فیلم و سریال

 

برای یادگیری کلمات انگلیسی از طریق فیلم، سریال یا انیمیشن، توصیه‌ی ما استفاده از زیرنویس انگلیسی است. این کار ممکن است در ابتدا سخت باشد و شما مجبور باشید که چندین بار برای چک کردن معنی لغت، فیلم را نگه دارید اما رفته رفته عادت خواهید کرد. اگر می‌خواهید لذت دیدن فیلم را از دست ندهید، ابتدا با خیال راحت فیلم را با زیرنویس فارسی یا به صورت دوبله شده ببینید و سپس دفعه‌ی بعد زیرنویس انگلیسی را بر روی آن قرار دهید. اگر به کلمه‌ای برخوردید که مفهومش را نمی‌دانید، سعی کنید ابتدا معنی‌اش را حدس بزنید و بعد به دیکشنری رجوع کنید. نیازی نیست که همه‌ی کلمات را در داخل دفترچه‌ی خود بنویسید. کافیست صرفا به معنی کلمات نگاه بیندازید. مطمئن باشید بعدا باز هم به آن کلمه بر خواهید خورد.